上一個舊標題
下一個新標題
列印標題
【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5740 2019-06-03 10:28 PM 2019-06-03 10:28 PM
加入: Jun 2019
總分: 29
H
hk169169 離線 OP
等級 010
hk169169  離線 OP
等級 010
HK1

總分: 29
[ 4 ]  獎賞
近年不時有關資深演員李兆基(基哥)健康情況嘅報導,受病痛困擾嘅佢積極接受治療,今日得知因病離世嘅消息,深感難過。基哥人生本來就充滿戲劇性,後生時做過「慈雲山十三太保」又吸過毒,後來改邪歸正,成為演員嘅佢拍過無數香港電影,由惡人、社團大佬、喜劇演員同慈父,每次演出令人難忘!

上國際權威電影資料庫IMDB網站一睇,基哥嘅電影資歷非常可觀(係!基哥喺IMDB有一版!),從影以來參演過95部電影,監製過29部戲,編寫都有10部,仲未計大量義氣幫忙嘅作品,長長一頁紀錄,係佢身為港產片重要一員嘅証明。

查看相片
【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色
更多
「四大惡人」之一嘅李兆基以惡人角色起家,《古惑仔》入面嘅社團大佬「吹水基」廣為人知,但正正因為呢個形象,佢拍喜劇出嚟嘅反差效果好強勁!我地最鍾意應該都係基哥嘅喜劇演出。好似喺《食神》入面飾演「鵝頭」,同莫文蔚嘅雞姐係對頭人,兩個因為一粒「爆漿瀨尿牛丸」而破冰,試食過後更拍出經典沙灘慢鏡頭一幕!

查看相片
更多
「從來冇試過咁清新脫俗嘅感覺,牛肉嘅鮮味,瀨尿蝦嘅甜味,結合一齊嘅味道竟然比老鼠斑有過之而無不及,比我嘅初戀更詩情畫意。所謂舉頭望明月,低頭思故鄉,好詩好詩」。夠膽叫基哥咁拍嗰個好嘢,不顧身世演得夠放嘅基哥更好嘢。

仲有《行運一條龍》飾演茶仔伙記「基哥」,平日妙論天文地理,一班伙記吹水講起「佢居然話巴西首都係利智喎,稍為有地理常識都知,利智對胸再大,都唔會係巴西首都啦!」。我認為呢句經典過《行》成日有人講嗰句「初四咁嘅樣」。

查看相片
更多
仲有《喜劇之王》客串做收佗地大佬,面對「甜筒輝」嘅挑釁,「小基基」被彈,面對手持雙刀衝埋嚟「甜筒輝」都不為所動,霸氣得嚟又好好笑!

查看相片
更多
喜劇之外,基哥做正劇都一樣出色。喺電視劇《縱橫四海》飾演崔瑞基,同歐錦棠、林偉健做父子,身為市井小市民嘅佢吓貪小恩小惠,但對於兒子義無反顧,每次有事想盡辦法營救,對街坊明星(葉德嫻 飾演)多年來密密守護不求回報,充份發揮鐵漢柔情。

基哥,我地會記得你,一路好走!

點讚!
Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5745 2019-06-03 10:42 PM 2019-06-03 10:42 PM
總分: 14
T
TPAN01 離線
等級 001
TPAN01  離線
等級 001
TPA

總分: 14
好懷念他的影片

Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5811 2019-06-04 12:17 AM 2019-06-04 12:17 AM
總分: 0
C
chivalrous 離線
等級 001
chivalrous  離線
等級 001
CHI

我覺得在港片來說
基哥是個很經典的人物
看似凶狠實際卻很搞笑

最後編輯由 chivalrous; 2019-06-04 12:17 AM.
Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5916 2019-06-04 07:08 AM 2019-06-04 07:08 AM
總分: 2
W
wailam371 離線
等級 001
wailam371  離線
等級 001
WAI

總分: 2
又少一個惡人...

Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5946 2019-06-04 08:50 AM 2019-06-04 08:50 AM
加入: May 2019
無限迷茫 離線
龍騎士
無限迷茫  離線
龍騎士
等級 001

加入: May 2019
R.I.P.
基哥一路好走

留言板 ShoutChat
排行榜(過去 30 天)
kindler 1,412
Francis 874
acbwong 871
WinoowsX 811
Avhunter 579
op0036 267
GP 196
Good_Luck 165
Bad_kid 128
haoguai 84
Western 57
現有在線 ( 660 )
75 會員 (dchan19660807, nmingo, a920210015, water5301, seaforcevincent, Francis, nakadashi, JACKY_RUNNER, autherchen, kill0831, howesan, vincyu, lamyat3636, jib, chenchihmeng, laisinger, FatFatBoss, Avhunter, whip0001, Bad_kid, jason5407, 6262gd, Deino, tykuen, Jeffy, chriswongnm, tw00146754, avwei, alexchui, wenjshieh, bingot, 笨笨ㄉ雪眉, rekamaerd, scratch5425, meca5001, Clark, kcandy0000, yauhui, chaseguess, zola02, 假鬼假怪, child007, 瘟神, qq819, linli540, 10281028, akend, redsun0834, wsnlb, johnjia, pewicat, xyzxyz, sofa, acno7, kbb7516, yushengclub, Taik0naut, kuo0023, hydra, terryhclee, MetHK, yikmanjoe, jtiger, uv456, 胖王, mtkoon204, Tez, 火焰舞者, lc123, 牛排的怨靈, 小順子, littleduck2012, majesty500, Scott, ad12b8543), 548 遊客 37 搜尋器.
義工: Dev, 義工, Mod