上一個舊標題
下一個新標題
列印標題
頁面 1 of 3 1 2 3
人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #7796 2019-06-07 03:29 AM 2019-06-07 03:29 AM
加入: May 2019
總分: 204
綠水 離線 OP
金寶綠水
綠水  離線 OP
金寶綠水
等級 020

獎賞
有時真係要諗下自己點解要咁辛苦,就係為左生活,就要迫到自己人生都無埋
我見我老表,夜晚10點11點至收工,跟住又話3點要起身準備
訓果幾粒鐘都補唔到幾多眠,見佢有老有嫩要養,兩公婆都做同一樣野
搞到個仔同個女都要阿爺阿嬤睇住
有時個世界要搞到個個都要為兩餐,無生活無人生無自由
後生就仲可以,但咁搞法唔係長久
如果可以經濟上無顧慮你話幾好..偏偏個個都要挨驢仔..
學校其實一早就應該教下理財觀念,唔係話物唔物質
而係世界本身就係咁,既然避唔到不如正視問題

[另開]
Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8094 2019-06-07 03:18 PM 2019-06-07 03:18 PM
總分: 3
fanyu 離線
等級 001
fanyu  離線
等級 001

唔結婚生仔既話已經可以享受人生~
已經愈黎愈多人傾向咁做~

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8120 2019-06-07 04:15 PM 2019-06-07 04:15 PM
加入: Jun 2019
總分: 0
小武 離線
等級 001
小武  離線
等級 001

衰D講, 係個社會逼到D人唔願生吧?
與其生左一兩件, 搞到生活艱難, 仔女辛苦, 自己又辛苦, 不如唔好生囉~

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8156 2019-06-07 05:34 PM 2019-06-07 05:34 PM
fanyu 離線
等級 001
fanyu  離線
等級 001

家下愛情觀又扭曲哂~愈黎愈冇保障~

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8183 2019-06-07 07:00 PM 2019-06-07 07:00 PM
古多 離線
等級 001
古多  離線
等級 001

所以期期六合彩都咁多人買 就係咁解

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8618 2019-06-08 12:30 AM 2019-06-08 12:30 AM
綠水 離線 OP
金寶綠水
綠水  離線 OP
金寶綠水
等級 020

好似我本身都鐘意小朋友,想話生返個,但係本身份工又唔係搵得多,老婆至岩岩開始返工
唔生仔就仲儲到錢,生左既話咩都係錢,根本都養唔起
但係我老婆都30,過多幾生再唔生就變高齡...
咩都係錢作怪..怪自己之餘又怪個物價太瘋狂

[另開]
Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8625 2019-06-08 12:48 AM 2019-06-08 12:48 AM
總分: 15
02王24155 離線

等級 001
02王24155  離線

等級 001

總分: 15
最初發布者 綠水
好似我本身都鐘意小朋友,想話生返個,但係本身份工又唔係搵得多,老婆至岩岩開始返工
唔生仔就仲儲到錢,生左既話咩都係錢,根本都養唔起
但係我老婆都30,過多幾生再唔生就變高齡...
咩都係錢作怪..怪自己之餘又怪個物價太瘋狂

襯仲後生,生翻個玩下,船到橋頭自然直,如果唔係第日會好大代溝,溝唔掂,好易發生磨擦

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8680 2019-06-08 02:08 AM 2019-06-08 02:08 AM
綠水 離線 OP
金寶綠水
綠水  離線 OP
金寶綠水
等級 020

我想話賺多少少,希望過埋今年就考慮

[另開]
Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #8942 2019-06-08 11:55 AM 2019-06-08 11:55 AM
總分: 668
noahrz 離線

等級 050
noahrz  離線

等級 050

總分: 668
有時好多野都要講天意, 到你真係有左果陣, 就算你儲蓄唔多, 你都會好自然搵方法湊佢, 殺到埋身, 總有方法
反而, 冇精力就會係大問題, 所以...有仔襯嫩生啦

Re: 人起壯年時勞勞碌碌都唔知為乜柒... #9545 2019-06-09 11:07 AM 2019-06-09 11:07 AM
moses168 離線

等級 001
moses168  離線

等級 001

嘿嘿嘿...如果以神既故事起源,即阿當和夏娃計,結婚生子女係一種懲罰,也是一種愛的抗爭。

最後編輯由 moses168; 2019-06-09 11:08 AM.
頁面 1 of 3 1 2 3

留言板 ShoutChat
排行榜(過去 30 天)
kindler 1,332
Francis 946
acbwong 873
WinoowsX 860
Avhunter 589
op0036 266
GP 183
Good_Luck 165
Bad_kid 124
haoguai 84
Western 61
現有在線 ( 625 )
151 會員 (homevan2005, for, peterpam62, fuulin, Francis HUNG, binhu, chc1225, kio730, meshare, 3inch, kindler, 0935398510, Avhunter, lamyat3636, iamkwokwai, changyefan, cjl1000, nameless255, kinglion, h9903209, jacky373, menon, jackeyho2009, dicki, Edc3233, 10281028, bmwm6, aaaaaaaaaaaaaaaa, patrickhuang, beck0606, Cpn0218, faintfigure, iori0731, coolch, aska814hc, chower56, milk530, hd3327, hotailin, arnoldtom1, Bell, game003+, kboyxer99, ctwo, LCYin, alstonch, evil, gogogox3, cwczero, hoshizora, op0036, greed, lhwong128, max1018, b8911019, Bobby, benjy, jmarx1222, laisinger, ACMilan, p67521, ben3579, LionsRise, hkss3301, ericlaupong, dio99, ddt279, cnbjcmcalex, kwokwai, kenwang168, omega0955, aeson, kevin223, ikeyman, ewfbhee, f96960, fang710804, hong6858, chlee888, allan025, fpas445, martin5kh, gp500, paulyang2019, akiralo, alonecomet, josh, ahkay, allex28, Monster00, hot750106, jonjon00100, ahern, gunnrose_69, PLAYYOU, corey0731, getjoe, kenji2020, panicguy, jinboy), 433 遊客 41 搜尋器.
義工: Dev, 義工, Mod