上一個舊標題
下一個新標題
列印標題
【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5740 2019-06-03 10:28 PM 2019-06-03 10:28 PM
加入: Jun 2019
總分: 29
H
hk169169 離線 OP
等級 010
hk169169  離線 OP
等級 010
HK1

總分: 29
[ 4 ]  獎賞
近年不時有關資深演員李兆基(基哥)健康情況嘅報導,受病痛困擾嘅佢積極接受治療,今日得知因病離世嘅消息,深感難過。基哥人生本來就充滿戲劇性,後生時做過「慈雲山十三太保」又吸過毒,後來改邪歸正,成為演員嘅佢拍過無數香港電影,由惡人、社團大佬、喜劇演員同慈父,每次演出令人難忘!

上國際權威電影資料庫IMDB網站一睇,基哥嘅電影資歷非常可觀(係!基哥喺IMDB有一版!),從影以來參演過95部電影,監製過29部戲,編寫都有10部,仲未計大量義氣幫忙嘅作品,長長一頁紀錄,係佢身為港產片重要一員嘅証明。

查看相片
【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色
更多
「四大惡人」之一嘅李兆基以惡人角色起家,《古惑仔》入面嘅社團大佬「吹水基」廣為人知,但正正因為呢個形象,佢拍喜劇出嚟嘅反差效果好強勁!我地最鍾意應該都係基哥嘅喜劇演出。好似喺《食神》入面飾演「鵝頭」,同莫文蔚嘅雞姐係對頭人,兩個因為一粒「爆漿瀨尿牛丸」而破冰,試食過後更拍出經典沙灘慢鏡頭一幕!

查看相片
更多
「從來冇試過咁清新脫俗嘅感覺,牛肉嘅鮮味,瀨尿蝦嘅甜味,結合一齊嘅味道竟然比老鼠斑有過之而無不及,比我嘅初戀更詩情畫意。所謂舉頭望明月,低頭思故鄉,好詩好詩」。夠膽叫基哥咁拍嗰個好嘢,不顧身世演得夠放嘅基哥更好嘢。

仲有《行運一條龍》飾演茶仔伙記「基哥」,平日妙論天文地理,一班伙記吹水講起「佢居然話巴西首都係利智喎,稍為有地理常識都知,利智對胸再大,都唔會係巴西首都啦!」。我認為呢句經典過《行》成日有人講嗰句「初四咁嘅樣」。

查看相片
更多
仲有《喜劇之王》客串做收佗地大佬,面對「甜筒輝」嘅挑釁,「小基基」被彈,面對手持雙刀衝埋嚟「甜筒輝」都不為所動,霸氣得嚟又好好笑!

查看相片
更多
喜劇之外,基哥做正劇都一樣出色。喺電視劇《縱橫四海》飾演崔瑞基,同歐錦棠、林偉健做父子,身為市井小市民嘅佢吓貪小恩小惠,但對於兒子義無反顧,每次有事想盡辦法營救,對街坊明星(葉德嫻 飾演)多年來密密守護不求回報,充份發揮鐵漢柔情。

基哥,我地會記得你,一路好走!

點讚!
Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5745 2019-06-03 10:42 PM 2019-06-03 10:42 PM
總分: 14
T
TPAN01 離線
等級 001
TPAN01  離線
等級 001
TPA

總分: 14
好懷念他的影片

Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5811 2019-06-04 12:17 AM 2019-06-04 12:17 AM
總分: 0
C
chivalrous 離線
等級 001
chivalrous  離線
等級 001
CHI

我覺得在港片來說
基哥是個很經典的人物
看似凶狠實際卻很搞笑

最後編輯由 chivalrous; 2019-06-04 12:17 AM.
Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5916 2019-06-04 07:08 AM 2019-06-04 07:08 AM
總分: 2
W
wailam371 離線
等級 001
wailam371  離線
等級 001
WAI

總分: 2
又少一個惡人...

Re: 【李兆基逝世】霸氣又好笑 幾個基哥經典角色 #5946 2019-06-04 08:50 AM 2019-06-04 08:50 AM
加入: May 2019
無限迷茫 離線
龍騎士
無限迷茫  離線
龍騎士
等級 001

加入: May 2019
R.I.P.
基哥一路好走

留言板 ShoutChat
排行榜(過去 30 天)
kindler 1,404
Francis 902
acbwong 873
WinoowsX 855
Avhunter 589
op0036 262
GP 187
Good_Luck 165
Bad_kid 117
haoguai 84
Western 64
現有在線 ( 969 )
157 會員 (aspirereca, jcuzy, child007, hawk, nthan, baddy, dust, op0036, craft, kennytang, jordan5219217, asus9876, heroharn, acno7, Libraman, coolkens, Marco, cty02040608, alstonch, ctfatlung2020, jerry09265, lordp, Good_Luck, akiralo, juninho25, pokm1113, dreamabc, olu1000, ken147hk, Bb2, guayguay, DJI, optima, evil, faka, e2302, hypopus, bryan_c, mondray, FatFatBoss, fishon, jinroh, itsuppli, aslc56120033, Francis, nameless255, ewfbhee, manc, lch232, 195586, mymytg, pig, aska814hc, orphen0331, algoxyz, howesan, adr22, glenli, mad0707, bpsteak, eijane, peterpam62, gundamc, badson, bosco123, blodia, Jacky仔, mikeli, Francis HUNG, cnbjcmcalex, chun026, Nokia0968, a5280366, bill520, 755708, neochen888, johnjia, NeverCareU, momomoll2007, kisspanda, jctlau, akira84tw, nick1226, designeeer, paraparax, hot750106, bb12, autherchen, hd3327, Joe Yang, foxman, mars0168, lemonhead13, kwok, daran1935208, KIDD, marty2020, corey0731, MAX, lshow), 758 遊客 54 搜尋器.
義工: Dev, 義工, Mod